9 تیر 1397
در بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ یک حباب اقتصادی ایجاد شد و رشد سرسامآور شاخص های بورس در کشورهای صنعتی را در پی داشت که این رشد از کسب و کارهای اینترنتی و شاخه های مربوط به آن حاصل شده بود.
در بحران دات کام شرکتها با اضافه کردن حرف e به ابتدای نام شان (اول کلمه الکترونیک) و یا داتکام به آخر اسمشان سعی در مدرن شدن و افزایش ارزش کسب و کارشان داشتند . این حباب موجب به هدر رفتن میلیاردها دلار سرمایه و از میان رفتن هزاران فرصت شغلی شد .
حالا بعد از حدود ۲۰ سال این حباب به کرمانشاه هم رسیده است.
در کرمانشاه موج که به راه افتاد با تاکسیهای اینترنتی آغاز شد و تا اسفند ماه سال ۹۶ ، حدود ۱۴ شرکت اقدام به راه اندازی تاکسی آنلاین در کرمانشاه نمودند که تقریباً همه آنها نماینده شرکت هایی از شهرها و یا کشورهای دیگر بودند. حباب دات کام برای آنها خیلی زود و در کمتر از ۶ ماه ترکید و در حال حاضر فقط دو یا سه شرکت به صورت گسترده کارشان را در شهر کرمانشاه ادامه میدهند.
کم کم این موجب کسب و کارهای دیگر هم رسیده و علاوه بر تاکسی آنلاین شاهد به راه افتادن سوپرمارکت آنلاین ، رستوران آنلاین ، خشکشویی آنلاین ، نوبت دهی پزشکان آنلاین ، خرید بلیط آنلاین و… هستیم.
خیلی از این به اصطلاح استارتاپ ها ده ها و بعضی موارد صدها میلیون تومان برای تبلیغات و برندسازی هزینه کردند و در کمتر از چهار ماه یا به کلی از بین رفتند و یا عطای آنلاین بودن را به لقایش بخشیدند و به مدل سنتی برگشتند.
مشکل اصلی این مدل کسب و کارها استفاده نابجا از تکنولوژی نیست بلکه باید مشکل را در مدل تجاری آنها جستجو کرد. اینکه نام کسب و کار آنلاین باشد و از تکنولوژی استفاده کند به مدرن شدن و موفقیت آن منجر نخواهد شد.
پیش بینی ما این است که در انتهای این موج ، احتمالاً چند موج دیگر به راه میافتد و دست آخر فقط کسب و کارهایی که مدل تجاری بهتری دارند و توانسته اند از تکنولوژی به خوبی استفاده کنند پابرجا خواهند بود و بقیه با شکست مواجه میشوند.
یادداشتی از ارسلان فرضی